onsdag 10 april 2013

Egon Müller Scharzhof Riesling QbA 2009


Egon Müller är en av de stora, kanske den störste i Mosel.
När vi talar kvalitet alltså.
Priserna är därefter, men man får vad man betalar för.

Ljust vitgult med små fina spritsiga bubblor i botten av glaset. En fin skifferarom ligger som ett litet fluffigt moln över glaskanten och blandar sig med lite mer kalkiga mineraler, passionsfrukt och blodapelsin. I munnen fräser det till som av både bakpulver och Samarin men även här har skiffret ett finger med i spelet, väl sammangjutet med fruktsmak från såväl apelsin som passionsfrukt, nektarin och en gnutta lime. Det finns en lätt restsötma men det är den knivskarpa syran som tar kommandot och ger både stadga och fräschör. Allt verkar vägt på guldvåg, även de 10% alkoholen. En balansakt som bara de riktigt stora kan klara av så här fantastiskt bra. 
90

Det är så här vi vill ha vår riesling. Och då är det här ändå klassificerat QbA nota bene!
Mein Gott så gott!!

5 kommentarer:

 1. 2009 var lite speciell med den låga alkoholhalten eller? Extra bra? Jag köpte bara en flaska och drack direkt, men minns den som väldigt fin.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vet inte. Har faktiskt inte druckit andra årgångar. Denna har legat ensam och orörd sedan inköpet. Såg att 2011 som finns i BS nu hade drygt 11% men vet inte hur det vanligen är. Gillar lägre alkoholhalt för den här typen av viner. Läskande, lättdrucket och ändå har en hel del av sötman jäst bort eller är dolt av de fina syrorna. Magiskt.

   Radera
 2. Ja, det var det jag också såg, men nu när jag sökte vidare verkar uppgifterna gå isär lite. Får väl helt enkelt lägga in en beställning för att ta reda på hur det faktiskt ligger till ... :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns för mycket man vill testa bara... Blev det något vin från Le Rocher des Violettes? Kunde själv inte hålla fingrarna från en flaska Lafarge Passetoutgrains 2010

   Radera
  2. Nej, tyvärr. Det har inte blivit någon beställning från Atomwine på ett tag. Finns så mycket man vill testa som sagt, och dessutom är min budget ganska begränsad.

   Gillade du Lafargen? Riktigt fin tyckte jag och fyllde på, så jag får väl nöjas med den ett tag.

   Radera