EU-voorstel auteursrecht slecht voor het vrije web (?)

Axel Voss en het nieuwe auteursrecht

Axel Voss: Er wordt niet gefilterd… (afb: EP)

De Europese Unie heeft een nieuw voorstel voor  auteursrecht bij het Europees Parlement ingediend. Volgens diverse organisaties maakt dat voorstel, als dat wet wordt, internet onvrijer. Volgens een mede door web’uitvinder’ Tim Berners-Lee ondertekende brief zou de nieuwe regelgeving internet tot een middel voor controle en spionage maken. Lees verder

Pirate Bay lanceert eigen webrauzer

Pirate Bay-embleem Pirate Bay heeft een eigen webrauzer (PirateBrowser) ontwikkeld. Hiermee zouden websurfers blokkades moeten kunnen omzeilen die op het wereldwijde web zijn opgeworpen om het gratis binnenhalen van auteursrechtelijk beschermde bestanden (muziek, boeken e.d.) te voorkomen. Die blokkades zijn opgeworpen in notoir kwalijke landen als Noord-Korea of Iran, maar ook democratisch bestuurde landen als Denemarken, België, Engeland en Nederland hebben hindernissen opgeworpen om wat gezien wordt als ‘gegevensdiefstal’ te voorkomen. Pirate Bay werd in 2003 in Zweden opgericht om het mensen mogelijk te maken bestanden uit te wisselen via de  BitTorrent-techniek. De oprichters werden in 2009 veroordeeld tot gevangenisstraf van een jaar en een boete van 2,7 miljoen euro (later veranderd in 5 miljoen met een lagere gevangenisstraf). Sindsdien zwerft de uitwisselstek, onder hoede van de Zweedse Piratenpartij, over het wereldwijde web. Sedert mei dit jaar heeft de piratenbaai domicilie gevonden op het Frans/Nederlandse eiland Sint-Maarten (.sx) en is van de Torrent-techniek overgestapt op het simpeler Magnet-systeem. Dat zou Pirate Bay moeten vrijwaren van gedoe met betaling voor digitale bestanden.
De webrauzer, gebaseerd op de mobiele versie van het open Firefox (meer bepaald de FoxyProxy-extensie, is nadrukkelijk bedoeld om de opgeworpen webbarricades te omzeilen en er kan niet anoniem mee gesurfd worden. Voorlopig is de webrauzer alleen nog voor Windows beschikbaar.

Bron: Futura-Sciences