22.08.2018,  18:32:31 | 1 comentariu | 1971 vizualizari
Cum a evitat primarul Ile să recupereze 57.500 de lei, prejudiciu constatat de Camera de Conturi Hunedoara
Articole de acelasi autor
de Cătălin DOCEA

Cu ocazia unui control efectuat de către Camera de Conturi Hunedoara la Primăria municipiului Vulcan, încheiat prin Raportul de control înregistrat sub nr. 1703/23.12.2015 la administrația vulcăneană, s-a constatat că Întreprinderea Individuală (I.I.) Cândea Ioan Marcel a cauzat un prejudiciu în sumă de 57.500 lei bugetului local, astfel cum este precizat și la pct. 8 din Decizia nr. 12/2016, emisă de instituția menționată. Deoarece presa locală a detaliat în mod repetat relațiile comerciale dintre Primăria municipiului Vulcan și dl. Cândea (sub diverse forme: II, SRL etc.), nu mai zăbovim prea mult asupra acestora.
Dar vă spunem că raportul de control al Camerei de Conturi se referea la contractul din 17.12.2014, având ca obiect prestarea de servicii de consultanță în domeniul relațiilor publice, comunicării și managementului, încheiat pe o durată de 36 de luni, prețul convenit pe lună fiind de 2500 lei (fără TVA). Auditorii publici externi au constatat că în contract nu erau concret prevăzute consultațiile de specialitate și standardul performant al acestora, și nici modul de recepționare a serviciilor efectuate, iar facturile lunare de decontare erau însoțite de referate de activitate aprobate doar de primar. În concluzie, s-a arătat că activitățile desfășurate de pârât intră fie în sfera atribuțiilor unei persoane salariate ca și consilier personal din cabinetul Primarului, fie a atribuțiilor funcționarilor publici din cadrul administrației publice locale, abaterea constând în nerespectarea prevederilor legale privind angajarea de servicii de consultanță.
Nici o lună mai târziu, în 20 ianuarie 2016, Întreprinderea Individuală Cândea Ioan Marcel (CUI 30972809) era radiată din evidențele Agenției Naționale de Administrare Fiscală. Cu sau fără vreo legătură cu conținutul Raportului nr. 1703 din 23.12.2015. Se poate însă lesne constata că – așa cum vom și demonstra în cele ce urmează – dl. Cândea a fost deștept pe banii Primăriei municipiului Vulcan, iar primarul Gheorghe Ile a fost deloc orientat pe aceiași bani, ai vulcănenilor.
Din ianuarie 2016 și până în iulie 2017, primarul Ile s-a dat de ceasul morții să demonstreze că sumele încasate de I.I. Cândea Ioan Marcel, categorisite drept prejudiciu de către Camera de Conturi Hunedoara, ar fi fost legal și îndreptățit achitate. Nu i-a ieșit.
Drept urmare, la data de 28.07.2017, a fost nevoit să cheme în judecată I.I. Cândea Ioan Marcel, care oricum era radiată. În 7 martie a.c., Judecătoria Petroșani și-a declinat competența în favoarea Tribunalului Hunedoara. Care, prin Hotărârea nr. 550 din 3 mai 2018, a respins acțiunea formulată de Primăria municipiului Vulcan.
În fața instanței, persoana fizică Ioan Marcel Cândea a invocat excepția lipsei calității procesuale active, în sensul că relațiile contractuale nu au fost încheiate de administrația vulcăneană cu persoana fizică Cândea, ci cu I.I. Cândea Ioan Marcel, entitate deja radiată la momentul promovării acțiunii în instanță. Pe cale de consecință, din scurt, Tribunalul Hunedoara a respins (cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare) acțiunea formulată de Primăria municipiului Vulcan pentru recuperarea prejudiciului în sumă de 57.500 de lei și a penalităților aferente.
Absolut demențial e faptul că, la Judecătoria Petroșani, T.N. – consilierul juridic care a reprezentat Primăria municipiului Vulcan în instanță, a susținută competența generală, materială și teritorială a instanței menționate. Nici două luni mai târziu, pe meleaguri devene, același consilier juridic a susținut că, în mod cert, competența de soluționare revine instanței de Contencios Administrativ din cadrul Tribunalului Hunedoara. A doua oară a nimerit-o. După toate probabilitățile, analizând lista de personal a Primăriei municipiului Vulcan, consilierul juridic indecis este Nicoleta Alina Turbureanu.
Fiind redactată la data de 17 mai 2018, este foarte probabil ca Hotărârea nr. 550 din 3 mai 2018 să fi fost deja comunicată părților. Cert este că, potrivit portalului instanțelor de judecată, Primăria municipiului Vulcan nu a formulat, până la această dată, recurs. Deși prejudiciul a fost menționat într-un raport din decembrie 2015, primarul Ile n-a reușit să readucă suma de 57.500 de lei, plus penalitățile aferente, la bugetul local. Dacă Hotărârea instanței hunedorene i-a fost comunicată, dar Primăria municipiului Vulcan nu a formulat recurs, așa cum rezulta la ora redactării acestui articol în urma consultării unor resurse publice, prestatorul Cândea e ca și scăpat. N-avem idee cum o va scălda, la o adică, primarul Ile. Căci legea îl obligă să epuizeze toate căile legale pentru recuperarea oricărui prejudiciu constatat de Camera de Conturi. Vom reveni.Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.


Comentarii articol (1 )

#1 rusu constantin23.08.2018,  15:52:09
Domnul Ile nu poate fi acuzat de prejudicierea Primariei Vulcan ??? Este inadmisibil ca Ile sa-si bata joc de finantele primariei numai pentru ca el este...prieten la catarama cu...escrocul CANDEA I. MARCEL. INDIVIDUL A FOST PARTAS ALATURI DE PAVEL IULIU LA PRADUIREA CU MILIARDE DE LEI A ASOCIATIEI PENSIONARILOR PETROSANI.TIPUL A FOST OFITER DE POLITIE SI A SCAPAT DE PUSCARIE PRIN PENSIONARE MEDICALA.ARE PE CONSTIINTA MOARTEA UNEI CONTABILE. DACA S-AR FACE CU ADEVARAT CERCETARI MULTI L-AR CONSIDERA PE SIMOTA UN PUI ...


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  Cât fac 4 ori 7  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!

Publicitate
Newsletter