Η διακήρυξη Mozilla, εκδ.0.9

Εισαγωγή

Το διαδίκτυο εξελίσσεται σε ένα όλο και πιο σημαντικό κομμάτι της ζωής μας.

Το εγχείρημα Mozilla είναι μια παγκόσμια κοινότητα ανθρώπων που πιστεύουν ότι ο ανοιχτός χαρακτήρας, η καινοτομία και οι ίσες ευκαιρίες αποτελούν κλειδιά για τη διατήρηση της ευρωστίας του διαδικτύου. Συνεργαζόμαστε από το 1998 για να διασφαλίσουμε ότι το διαδίκτυο αναπτύσσεται με ένα τρόπο που θα μας ωφελεί όλους. Είμαστε περισσότερο γνωστοί για τη δημιουργία του περιηγητή ιστού Mozilla Firefox.

Το εγχείρημα Mozilla χρησιμοποιεί μια προσέγγιση βασισμένη στην κοινότητα για να δημιουργήσει λογισμικό ανοιχτού κώδικα πρώτης κλάσης και να αναπτύξει νέους τύπους συνεργατικής δραστηριότητας. Δημιουργούμε κοινότητες ανθρώπων που ασχολούνται με το πως θα γίνει η διαδικτυακή εμπειρία καλύτερη για όλους μας.

Απόσταγμα αυτών των προσπαθειών μας είναι ένα σύνολο αρχών που πιστεύουμε ότι είναι κρίσιμες ώστε να συνεχίσει το διαδίκτυο να ωφελεί το κοινό συμφέρον καθώς και την επιχειρηματική πλευρά της ζωής μας. Παρουσιάζουμε αυτές τις αρχές παρακάτω.

Οι στόχοι της διακήρυξης είναι:

  1. Να διατυπώσει το όραμα για το διαδίκτυο που οι συμμετέχοντες στο εγχείρημα Mozilla θέλουν να πραγματοποιήσει ο οργανισμός Mozilla.
  2. Να απευθυνθεί στο κοινό, άσχετα με το τεχνολογικό του υπόβαθρο.
  3. Να κάνει περήφανους τους συντελεστές του Mozilla γι' αυτό που κάνουμε και να μας δώσει κίνητρο για να συνεχίσουμε.
  4. Και τέλος, να παρέχει ένα πλαίσιο σε άλλους ανθρώπους ώστε να αναπτύξουν περαιτέρω αυτό το όραμα για το διαδίκτυο.

Αυτές οι αρχές δεν μπορούν να υλοποιηθούν από μόνες τους. Χρειάζεται η συμμετοχή ανθρώπων για να γίνει το διαδίκτυο ανοιχτό και συμμετοχικό, ανθρώπων που θα εργαστούν ατομικά, που θα συνεργαστούν σε ομάδες και που θα καθοδηγήσουν άλλους. Το ίδρυμα Mozilla δεσμεύεται να εξελίξει περαιτέρω τις αρχές της διακήρυξης Mozilla. Προσκαλούμε οποιονδήποτε να ενώσει τις δυνάμεις του μαζί μας και να κάνουμε το διαδίκτυο ένα καλύτερο μέρος για όλους μας.

Αρχές

  1. Το διαδίκτυο είναι συστατικό κομμάτι της σύγχρονης ζωής, ένα συστατικό - κλειδί, για τη μόρφωση, την επικοινωνία, τη συνεργασία, την επιχειρηματικότητα, την ψυχαγωγία και την κοινωνία σαν σύνολο.
  2. Το διαδίκτυο είναι ένας κοινός πόρος που πρέπει να παραμείνει ανοιχτός και προσβάσιμος.
  3. Το διαδίκτυο θα πρέπει να εμπλουτίζει τη ζωή κάθε ανθρώπου ξεχωριστά.
  4. Η προσωπική ασφάλεια κάθε ανθρώπου στο διαδίκτυο είναι θεμελιώδης και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί σαν προεραιτική.
  5. Κάθε άνθρωπος θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να διαμορφώσει την προσωπικη του εμπειρία στο διαδίκτυο ξεχωριστά.
  6. Η αποτελεσματικότητα του διαδικτύου ως κοινού πόρου, εξαρτάται από την δυνατότητα διαλειτουργικότητας (πρωτοκόλλων, μορφών δεδομένων, περιεχομένων), την καινοτομία και την αποκεντρωμένη συμμετοχή παγκοσμίως.
  7. Το ελεύθερο και ανοιχτού κώδικα λογισμικό προωθεί την ανάπτυξη του διαδικτύου σαν κοινό πόρο.
  8. Οι διαφανείς διεργασίες που στηρίζονται σε κοινότητες προωθούν τη συμμετοχή, την αξιοπιστία και την εμπιστοσύνη.
  9. Η επιχειρηματική ανάμιξη στην ανάπτυξη του διαδικτύου προσφέρει πολλά ωφέλη. Είναι όμως κρίσιμη η ισορροπία μεταξύ των επιχειρηματικών στόχων και της κοινής ωφέλειας.
  10. Η μεγιστοποίηση των πλευρών του διαδικτύου που είναι κοινής ωφέλειας είναι ένας σημαντικός στόχος που αξίζει την αφιέρωση χρόνου, προσοχής και δέσμευσης.

Προαγωγή της διακήρυξης Mozilla

Οι αρχές της διακήρυξης Mozilla μπορούν να προαχθούν με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Δεχόμαστε με ευχαρίστηση μια ευρεία κλίμακα δραστηριοτήτων και αναμένουμε την ίδια δημιουργικότητα που έχουν επιδείξει οι συμμετέχοντες του εγχειρήματος Mozilla σε άλλους τομείς του εγχειρήματος. Για ανθρώπους που δεν έχουν εμπλακεί ενεργά με το εγχείρημα Mozilla, ένας βασικός και εξαιρετικά αποδοτικός τρόπος να υποστηρίξουν τη διακήρυξη, είναι να χρησιμοποιούν τον Mozilla Firefox και άλλα προϊόντα που ενσωματώνουν τις αρχές της διακήρυξης.

Δέσμευση του ιδρύματος Mozilla

Το ίδρυμα Mozilla δεσμεύεται να υποστηρίζει τη διακήρυξη Mozilla στις δραστηριότητες του. Συγκεκριμένα:

Μερικές από τις δραστηριότητες του ιδρύματος, (προς το παρόν η δημιουργία, η διάθεση και η προώθηση καταναλωτικών προϊόντων) διεξάγονται κυρίως μέσω του αποκλειστικού παραρτήματος του ιδρύματος Mozilla, την εταιρεία Mozilla.

Πρόσκληση

Το ίδρυμα Mozilla προσκαλεί όλους όσους υποστηρίζουν τις αρχές της διακήρυξης Mozilla να ενώσουν τις δυνάμεις τους μαζί μας και να βρούν νέους δρόμους για να μετατρέψουμε το όραμα μας για το διαδίκτυο σε πραγματικότητα.