Mozilla Manifest, v1.0

Увод

Интернет постаје све битнији део наших живота.

Пројекат Мозила је глобална заједница људи који верују да су отвореност, иновација и отворене могућности кључеви одржања здравља Интернета. Од 1998. године радимо заједно да бисмо осигурали да се Интернет развија на начин који ће свима користити. Познати смо по стварању прегледача Интернета — Мозилиног Фајерфокса.

Пројекат Мозила користи приступ заснован на заједници са циљем стварања софтвера отвореног кода светске класе и развијања нових врста активности заснованих на сарадњи. Стварамо заједнице људи укључених у стварање бољег доживљаја Интернета за све нас.

Као резултат ових напора изнедрили смо скуп принципа за које верујемо да су кључни како би Интернет наставио да доприноси јавном добру као и комерцијалним аспектима живота. Те принципе износимо у наставку.

Циљеви манифеста су да:

  1. одреди визију Интернета какву учесници Мозиле желе да задужбина Мозила следи
  2. говори људима без обзира на њихову техничку поткованост
  3. учини оне који доприносе Мозили поносним и да нас мотивише да наставимо са нашим радом
  4. понуди оквир за остале људе како би унапређивали ову визију Интернета.

Ови принципи неће заживети сами од себе. Потребни су људи како би Интернет начинили отвореним и са могућношћу учешћа — појединци, групе и руководиоци. Задужбина Мозила је посвећена унапређењу принципа изнесених у Мозилином манифесту. Позивамо и остале да нам се придруже и учине Интернет још бољим местом за све.

Принципи

  1. Интернет је саставни део савременог живота — кључна компонента у образовању, комуникацији, сарадњи, послу, забави и друштву као целини.
  2. Интернет је глобални светски ресурс који мора да остане отворен и приступачан.
  3. Интернет треба да обогати животе појединаца.
  4. Безбедност појединаца на Интернету је од примарне важности и не може се доводити у питање.
  5. Појединци морају имати могућност обликовања њихових личних доживљаја на Интернету.
  6. Делотворност Интернета као јавног ресурса зависи од међусарадње (протокола, формата података, садржаја), иновације и децентрализованог учешћа широм света.
  7. Слободан софтвер и софтвер отвореног кôда промовишу развој Интернета као јавног ресурса.
  8. Транспарентни процеси засновани на заједницама промовишу учешће, одговорност и поверење.
  9. Комерцијално учешће у развоју Интернета доноси многе предности, али кључна је равнотежа између комерцијалних циљева и јавног добра.
  10. Појачавање аспеката јавне користи Интернета је важан циљ, вредан времена, пажње и посвећености.

Унапређење Мозилиног манифеста

Постоји много различитих начина унапређења принципа Мозилиног манифеста. Радо прихватамо широк спектар активности и очекујемо исту креативност коју су учесници Мозиле показали у осталим областима пројекта. За појединце који нису дубоко укључени у пројекат Мозила, основни и веома делотворан начин да подрже манифест је да користе Мозилин Фајерфокс и остале производе који отелотворују принципе манифеста.

Завет задужбине Мозила

Задужбина Мозила се заветује да ће подржавати Мозилин манифест у њеним активностима. Посебно ћемо:

Неке активности задужбине (тренутно су то стварање, испорука и промоција потрошачких производа) се врше преко корпорације Мозила, подружнице у потпуном власништву задужбине Мозила..

Позив

Задужбина Мозила позива све који подржавају принципе Мозилиног манифеста да нам се придруже и потраже нове начине како би ова визија Интернета постала стварност.

Превео Дарко Хрић